Medialukutaitoja

Venäjällä, Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa esitelmöinyt professori Tapio Varis puhui valemedioista ja propagandasta viime viikolla Pohjois-Kymen Paasikiviseuran luentotilaisuudessa Kouvolassa. Hän kertoi karuja lukuja siitä, kuinka paljon eri maat panostavat medioihin saadakseen viestinsä omasta näkökulmasta muun maailman tietoisuuteen.
Tänä päivänä eri mediat pursuavat valeuutisia, joilla yritetään vaikuttaa yleiseen mielialaan, omaan kansaan ja vastapuoleen. Hän luonnehti tätä aikaa valeuutisten ja harhautusten ajaksi.
Tapio Variksen mielestä nyt tarvitaan medialukutaitoa ja kansalaiskasvatusta. Mediakasvatus on osa koulujen opetussuunnitelmaa eri oppiaineiden sisällä. Peruskouluissa puhutaan viestintä- ja mediataidoista ja lukioissa media- ja viestintäosaamisesta. Nyt Suomen 100-vuotisjuhlavuonna elämme kuitenkin aikaa, jossa erityisesti medialukutaitoja olisi opetettava aiempaa laajemmin nuorille ja myös aikuisille. Voisivatko Kymenlaakson koulut ja kansalaisopistot näyttää muun Suomen oppilaitoksille mallia tässä asiassa?

Hannu Helineva, päätoimittaja

Viikon lukijakuva

Jakelureklamaatiot

05/2800 4650 tai 05/2100 5650

(arkisin klo 6.00 – 8.30)

Kaakon Viestinnän varhaisjakelu

 

 

 

Klikkaamalla "Kaupunkilehdet kiitos!" -kuvaa, voit imuroida Sanomalehtien liiton sivulta tekstin postilaatikkoosi tai oviluukkuun, jolloin kotiisi jaetaan vain kaupunkilehti, mutta ei suoramainoksia.